یک مطالعه جدید نشان می دهد که “پلی پیل ” داروهای عمومی (قرص ترکیبی) ممکن است حملات قلبی و سکته مغزی را در کشورهای فقیر به طرز چشمگیری کاهش دهد. برخی از کارشناسان هنوز به تحقیق در این مورد علاقه مند نیستند.

چرا همه این قرص را مصرف نمی کنند؟
مطالعه ای توسط پزشکان در دانشگاه تهران نشان داد که میزان حمله قلبی در میان روستاییان ایرانی ۵۰ تا ۷۵ ساله که قرص های حاوی داروهای عمومی مصرف می کردند بیش از پنجاه درصد کاهش یافته است.

طرفداران این نظریه – از جمله برخی متخصصان قلب و عروق برجسته – به این تحقیق به عنوان مدرکی اشاره میکنند که سازمان بهداشت جهانی بایدتوزیع بدون نسخه این قرص ها را به صدها میلیون نفر از افراد بالای ۵۰ سال در سراسر جهان تأیید كند. برخی تخمین زده اند که استفاده گسترده این دارو می تواند میزان مرگ و میر قلبی را ۶۰ تا ۸۰ درصد کاهش دهد.

دکتر سلیم یوسف، مدیر انستیتوی تحقیقات سلامت جمعیت در دانشگاه مک مستر در کانادا و متخصص سلامت قلب در کشورهای فقیر که در این پژوهش ایرانی شرکت نداشته است، گفت: “مفهوم پلی پیل بسیار حائز اهمیت است و جای تعجب دارد که اینقدر زمان می برد تا مردم آن را بپذیرند.این مطالعه ما را یک قدم به پذیرفتن این مسئله نزدیکتر می کند.”

کارآزمایی SECURE به تازگی حدود ۳۲۰۰ بیمار در هفت کشور اروپایی که بیش از ۶۵ سال سن دارند و در حال حاضر یک حمله قلبی داشته اند، را مورد بررسی قرار داده است. قرص مورد مطالعه در این کارآزمایی حاوی آسپرین، استاتین و یک داروی فشار خون است. پیش بینی می شود این پژوهش اواخر سال ۲۰۲۱ به پایان برسد.

در کارآزمایی انجام شده در ایران، افرادی که تعیین شد که قرص مصرف کنند، در طول پنج سال در گروه شاهد، نسبت به گروه کنترل، که شرکت کنندگان آن برای کاهش وزن، ترک سیگار، خوردن غذای سالم و ورزش، مشاوره حضوری به صورت ماهانه مورد بررسی قرار می گرفتند و به آنها دستور العمل داده میشد، یک سوم حوادث قلبی کمتری تجربه کردند.
از آنجا که این کار در شمال ایران انجام شد، به آنها توصیه شد که از عادت محلی دیگر یعنی مصرف تریاک نیز خودداری کنند.

دکتر تام مارشال، متخصص پیشگیری از بیماری های قلبی در دانشگاه بیرمنگام و همکار این تحقیق، این نتیجه غیرمتعارف را تصدیق کرد و گفت: “ای کاش برای این نتیجه که خلاف قاعده است، پاسخی داشتم.”
وی گفت که فشار خون پایه در جمعیت بالا نبود، (به طور متوسط ۱۳۰ روی۷۹ ).

دکتر فریدن گفت که وی از این مسئله ناراحت است که این کارآزمایی توضیح نمی دهد که آیا تعیین فشار خون توسط دستگاه انجام می شده است (دستگاه های دیجیتال فشارخون) یا توسط افرادی که گوشی طبی دارند (دستگاه های فشار خون قدیمی). وی گفت برخی از دستگاه ها و برخی از افرادی که آموزش کمی دیده اند نتایج نادرستی ارائه میدهند.

این کارآزمایی در “استان گلستان “ انجام شد، گروهی شامل بیش از ۵۰۰۰۰ ترکمن زبان که هم اکنون با هماهنگی سازمان جهانی بهداشت و انستیتوی ملی سرطان، در مطالعات سرطانی با نام محققان ایرانی ثبت شده است.

با این وجود، وی گفت، کلّیت این مطالعه به خوبی طراحی شده است و به خصوص اینکه نیمی از شرکت کنندگان زن بودند، قابل تحسین است.
وی افزود: ” میزان پایبندی فوق العاده بود. ”